Triathlon.

Triathlon is een combinatieduursport. Je doet meerdere sporten achter elkaar, die elk op zich ook al een uithoudingsproef zijn en zelfs als je van sporttak wisselt, dan gaat de race gewoon door. Gemaakt voor mensen die van een uitdaging houden.

Paratriatlon is de paralympische variant van de triatlon sport voor atleten met een fysieke of visuele beperking. Deze multisport bestaat uit zwemmen, fietsen en hardlopen en de combinatie van deze drie disciplines vormt de triatlon.

De overkoepelende organisatie is de International Triatlon Union (ITU). In 2016 was de paratriatlon voor het eerst een onderdeel van de paralympische zomerspelen van Rio. Het team participeert in een mondiaal wedstrijd programma in de klasse Pt-Vi. Dit staat voor Paratriatlon Visual impaired. Kwalificatie wordt bepaald door de world ranking en per wedstrijd zijn er een select aantal start plaatsen beschikbaar. In deze klasse wordt de visueel beperkte atleet bijgestaan door een zogenaamde guide.

De guide staat de atleet bij in alle drie de disciplines. In de praktijk betekend dit een optimale samenwerking waar het letterlijk om blind vertrouwen gaat. De guide dient te beschikken over het zelfde geslacht en nationaliteit als de para-atleet en mag geen pro-licentie hebben.  

Vanaf de start zwemmen de guide en de atleet samen en zijn verbonden met elkaar door een elastiek. Het elastiek mag naar inzicht worden gedragen maar de atleet en zijn of haar guide moeten binnen een door het reglement bepaalde  afstand blijven.

Voor het fietsen wordt er in deze klasse gebruik gemaakt van een race-tandem. De race tandem is een racefiets die zo geconstrueerd is om te kunnen worden voortbewogen door twee atleten. Beide trappers zijn met elkaar verbonden door een extra ketting. In de praktijk worden er hogere snelheden behaald dan op een reguliere racefiets. De tandem is door de hoge belasting wel aan grotere slijtage onderheven.

Als laatste onderdeel rent het team samen naar de finish. De guide rent naast de para-atleet en ze zijn verbonden door een bandje en hiervoor gelden wederom strikte regels.

Zo mag de verbinding niet van elastisch materiaal zijn en mag de guide nooit voor zijn of haar para-atleet lopen. In scherpe bochten of ongelijke ondergrond mag de para-atleet zijn guide vastpakken bij de arm maar alleen in vooraf aangegeven fre-leading zones.

Het wisselen van bijvoorbeeld het zwemmen naar het fietsen gebeurd in de wisselzone net zoals bij een reguliere triathlon. In deze zone heeft ieder team een vaste plaats voor zijn of haar materialen en is te herkennen aan het startnummer.

De triatlon heeft vele varianten en afstanden. Er zijn bijvoorbeeld winter triatlons waar het zwemmen wordt verruild door schaatsen. De volledige triatlon en vaak aangeduid met de Ironman is 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen (marathon). Door het internationaal paralympisch comité (IPC) vastgestelde afstand is de sprint triatlon: 750 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. Deze afstanden zijn elke wedstrijd gelijk en uiteindelijk zal dit ook de afstand zijn tijdens de zomerspelen van Tokyo 2020!

Gerelateerde instanties…

De NTB is de officiële Nederlandse Triathlon Bond. Meer informatie over paratriathlon en de NTB is te vinden op de website van de NTB

De ITU is de Internationale Triathlon organisatie. Op de website van de ITU lees je hier meer over. Triathlon.org – Triathlon-evenementen, nieuws, resultaten, ranglijsten, regels, onderwijs en meer van de International Triathlon Union.

Mere informatie over het International Paralympic Committee | IPC vind je op hun webiste.